Stell av gravsteder

Det er vel få plasser vi legger så mye tanke og ønsker å få noe til vakkert som på gravstedene til de nærmeste. Hvor mye kan vi stelle på graven. Muligheter – tid – avstad. Dette må påvirke plantevalget.

Av Brynjulv den 28. April 2020

Jord

På nye graver er det ofte mye sand i jorda. Blander vi inn litt god vekstjord kan dette være en god vokseplass. Der det er mye sommertørke, må vi være svært påpasselige med vanning når jorda er sandholdig.

Vanning

For mange er dette med stell og vanning på gravene ett kjært gjøremål. For andre som ikke har så gode muligheter til dette, må velge planter og plantesystem som likevel kan sikre en dekorativ arrangement gjennom hele sesongen.

Hvis vi ikke kan vanne så ofte, kan vi redde oss med å grave ned vannbeholder under plantene. Her har hagesenter og andre forskjellige system som kan hjelpe deg.

Plantevalg

Begrenset planteplass setter klare begrensning ved valg av planter. Vi må holde oss innenfor kantsteinene og plantene må ikke bli for høye.

Lav bartre kan være ett god valg. Da må vi satse på dvergformer og typer som kan klippes. På sikt må vi være villige til å rydde hvis plantene blir for store

Vår- og høstløker er gode innslag. Her er det bare å velge det en ønsker. Mange kan passe. Pass på å få bort nedvisnede løkplanter. Plant nytt neste høst.

Stauder. Lave stauder kan være aktuelt, men problemet er ta de brer seg raskt og dermed gir liten plass til andre ting. De har også kort blomstringstid. Skal en prøve stauder må en finne typer som har dekorativt bladverk utenom blomstringstiden.

Sommerblomster er et meget godt valg. Her er kan en velge i mange forskjellige og sikrer blomstring mye av sommeren. Plukket ut noen få som kan prøves.

Fuksia

Plantene trives i fuktig klima. På tørr jord må en passe godt på med vanning skal blomstringen bli god.

Gazania

Har friske farger som trives best i sol. Tåler noe uttørking.

Lobelia

Velkjent sommerblomst som er god til kanter. Vanlig med blå blomster. Finnes også i hvitt og rødlig.

Spansk margaritt, Osteospermum

Dette er en plante som stadig kommer i nye farger. Opprett med store blomster. Tåler regn, men mest på varme plasser.

Pelargonium, Pelargonium x hortorum

Opprett, tett plante som passer på gravsted. Kreve vedlikehold med vanning og klipping av gamle blomster.

Petunia

Sorter med mange forskjellige farger innen blått, rødt og hvitt. Sortene blir stadig bedre i regn, men plant den likevel på lune og varme steder. Da kan en ha rik blomstring hele sommeren.

Stemorsblomst, Viola

Som nevnt tidligere er dette ’vårblomsten’ mellom sommerblomstene. Trapper nok ned mot sommeren og da bør andre ta over. En sterk tilbakeskjæring han gi lengre blomstringstid.

Begonia, Begonia x thuberhybrida

Gule, oransje, røde, rosa og hvite blomster. Opprett, tett vokseform. For å unngå bladsviing bør den holdes borte fra den sterkeste solen og vannes rikelig.

Kinanellik, Dianthus chinensis

Gammel og god sommerblomst. Sorter i mange farger. Robust og tåler regn. Kan gjerne skjæres tilbake i løpet av sommeren.

Dekking for vinteren. Om en ikke har planter som trenger spesiell dekking er det praktisk å finne nåe vintergrønne greiner som dekker jorda. Oppklipte greiner kan være ett fint innslag helt til neste vår.