Kanarifuru, Pinus canariensis

Jeg er fortsatt på Gran Canaria. Denne gangen er jeg opp mot de høyeste områdene. Mange har vel forundret seg over seg over de store furu-trærne som vokser opp mot fjelltoppene.

Av Brynjulv den 28. April 2020

Det er mindre furu lengre nede. Dette kan nok ha flere årsaker, men fuktigheten er den viktigste. Det kommer fuktig natt-tåke inn fra nord og da er det viktig at vegetasjonen fanger oppå mest mulig av vannet. Langnåla furu som vokser høyt oppe når i fuktigheten. Hos oss tenker vi mer på at fuktigheten skal tas opp gjennom røttene, men her et godt eksempel på at plantene kan ta inn vann inn gjennom bladene (nålene).

Kanarifuru, Pinus canariensis, er den domenerende furuarten på Kanariøyene. Dette er et stor tre som kan bli 30-45 m høyt. Det kan tåle ned til minus 10 grader.

Pinje, Pinus pinea, er en annen furuart, men den er mest kjent fra områder litt lenger øst i middelhavslanda. Den har typisk paraplyformet krone og er nok mest kjent av furuartene i dette området. Vanlig i Spania, Portugal og deler av Italia. Finner den også lenger øst. Treet har frø med spiselig kjerne - pinjekjerner.

I Spania og østover er det mye av Aleppo furu, Pinus halepensis. På Mallorca er den svært mye brukt og er et vanlig gatetre. Flere land kaller den Aleppo furu. Det kan vel tyde på at den vokser i Syria! Furu med papaplyform er Pinje, Pinus pinje. De andre er Kanarifuru, Pinus canariensis

NB. Edith Klausen kom med en god opplysning. Hun hadde opplevd at det dryppet vann fra de lange nålene. Da kunne plantene ta vann direkte gjennom nålene og fra jorda. Hun nevner i kommentaren at det finnes tegninger der lokalfolka samle opp vann fra nålene. Dette er gode plantehistorier!