Frostskade på Stuehortensia

Stuehortensia er en god utplantingsplanter, men skal vi få glede av planten må vi passe på at den ikke blir skadd av frost tidlig på våren. Ønsker vi å plante ut tidlig, må vi kanskje dekke den eller ta planten inn når det varsles minusgrader

Av Brynjulv den 14. May 2020

Frostskade på Stuehortensia

Hydrangea macrophylla er en gammel stueplante som de senere år er lansert som "hagehortensia". Den er velegnet som utplantingsplante, men bildet viser at den tåler ikke frost. De siste dagene har vi hatt frost i deler av landet. Bildene viser planter som har stått uten tildekking i 1-2 minusgrader. Det er usikkert hvor mye av planten som er død, men de er i all fall sterkt redusert og årets blomst er borte. Vi tror nok at det sitter en del uskadde knopper nedover på stilkene.

Om plantene er skadd av frost eller de blomstrer av på naturlig måte, har de gode muligheter til å gi ny blomstring neste år. Generelt skjærer en bort skadde topper eller bare blomster på de som ikke har vært utsatt for frost.

EN MÅ IKKE BESKJÆRE LANGT NED PÅ STILKENE. Gjør en det, tar en bort mye av knoppene som skal gi blomst neste vår.

Utover sommeren skal de ha godt stell med vanning og gjødsling. Spørsmål hva vi skal gjøre når høsten kommer. I områder med milde vinter kan de kanskje stå ute. Tildekking med duk, greiner og lignende kan hjelpe på overvintringen. Hvis det er for kalt, kan en kanskje ta de inne i et kjølig rom.

Med en forsiktig tilbakeskjæring og beskyttelse mot vinterfrosten, kan en ha samme planten i blomst år etter år. Starter med en god utplantingsplante våren – føresommeren og fortsetter med en busk (hvis vi er heldige) neste vår.

Stuehortensia er en av de mange buskene som danner knopper med alle blomsterdelene på sommer-høst. Når våren, vil knoppene åpne seg og blomstene kommer fram. For kunne utvikle god blomst på våren, må slike planter ha en kjølig periode etter at de har danna knoppene. Dette ordner seg med en normal vinter, men setter vi f.eks. en stuehortensia i 15 grader vinteren gjennom, blir det svak blomstring.

Etter en kjølig periode, kommer de i vekst igjen og knoppene fra sist høst utvikler seg til åpne blomster.

Stuehortensia som utplantingsplante. Mye tyder på at stuehortensia ikke tåler mye frost. Uten tildekking trives de ikke ute i 1-2 minusgrader. Det finnes utrolig mange sorter av Sturehortensia og da er det rimelig at enkelte kan tåle mer enn andre. Likevel - er det fare for frost må plantene dekkes eller tas inn.

Da er det bare å vente på god temperatur og flott blomstring på Stuehortensia.

Harald Pettersen og Brynjulv Litlere