Enkle hager

Hva vil vi bruke hagen vår til? Har vi en liten veranda eller stort uteareal. Vi må tenke på hva vi virkelig vil bruke dette til. Er vi plantesamlere, har vi hagen for å dyrke grønnsaker og blomster.

Av Brynjulv den 28. April 2020

Skal hagen være et område for spill, eller kanskje en skjermet plass for ettermidagskaffien. Kanskje vi vil ha en skjermet plass til en strekk på solsengen? Her er alle muligheter.

For lenge siden hadde dir. Dagfinn Tveito en serie i TV som gikk på at hagen skulle tilpasses behovene i familien. Fra barn som leker til en mer rolig hagen uten for mye arbeid. Jeg synes dette var et godt utgangspunkt når vi prøver å finne en hageform som passer oss. For å unngå stress og misstemning, må vi finne en hageform som passer husets folk. Det er dumt å stritte i mot og kanskje jobbe for å få en hage som vi hadde for 30 år siden, eller kanskje vi skal imponere naboen.

Jeg tror mange er enige med meg i at hagen er en god plass til å ‘dyrke’ sine interesser og etter hvert arbeide med ting som kan holde oss i gang. Etter dette er det klart at hagearbeid er så mangt. Jeg vil se nærmere på en gruppe som ønsker en ryddig og lettstelt hage som ikke krever så mye innsats.

Jeg driver med mange andre ting og har ikke så mye tid til hagen. Ser en i hagetidsskrift eller følger med på hageprogram på TV er det mest fokus på de store og flotte. Er klar over at dette er fint å se på og mange har selvsagt tid og krefter til slik anlegg. Vi andre må ha det litt enklere. Legger med noen bilder fra et enkelt inngangsparti som ser brukbart ut. Området var gruset og det ble lagt 10-15 cm grus oppå. Underlaget var steinsatt så her var ikke fare for at rotugraset kom opp. Hadde her vært jordunderlag, måtte en lagt duk under grusen. Hagen er ‘Japan-inspirert’, men det er selvsagt ikke nødvendig med lykt eller andre dyre instillasjoner. En stor og mosegrodd stein med tråkk-heller kan være nok. Langs veien er det lagt opp store steiner med planting på toppen. Her kan bli tørt, men da må en bruke litt ekstra vann for å holde plantene i live.

En slik liten hageflekk har praktisk talt ikke behov for vedlikehold. Kansje den er lite spennende, men den er jo enkel og ganske ryddig. Skal en ha en slik japan-inspirert hage som harmonerer med oppgivelsene, har en et problem. Er det så nøye om hagen og huset ikke helt går sammen da! Poenget er jo at det skal være enkelt og at en trives. Det finnes mange og gode løsninger for oss som ikke vil bruke fritiden med luking og rydding i hagen.

NB: De som ønsker en annen hageform – flott det. Det må være plass til oss alle. Vi må finne en hageform som passer oss som bor her. Lykke til med en ryddig og enkel hage. Kanskje Planteguiden – www.planteguiden.no har noen tips på passende planter!