Det er iallfall slik av villtvoksende blomster ikke dufter for å tilfredstille oss. Nei – i naturen er alt rettet inn på å føre livet videre.
Duft kan ha mange ‘oppgaver’, men det er vel først og fremst for å tiltrekke seg insekt for pollinering.
Duftstoffene er et flyktig stoff som avgis fra forskjellige plantedeler. I roser er det slik at duftstoffene frigis fra kjertler på kronbladene og pollentrådene. Duftstoffene er oftest aromatiske alkoholer, aldehyder, fettsyrer og fenoler. Innen de ville roseartene kan duften variere ganske mye. Går en videre til de gamle sortene har de nok sterkere duft enn moderende sorter. Dette er heller ikke generelt. Det finnes gamle sorter med svak duft og nye sorter med god duft.
Kan vi registrere roseduft? I enkelte oversikter blir duften beskrevet svært detaljert. Enkelte snakker om roser som dufter av myrra, sitron, eple, bringebær, honning, bregner og liljekonvall. Det er vel svært få av oss som har så god luktesans at vi klarer skille duftene. De fleste kan likevel registrere ytterpunkt - sterk eller svak duft. Det er vel også nok for de fleste.
For roser er dette med duft et viktig poeng. Betydningen av duft har variert, men i dag er det nok svært mange ønsker rosesorter som dufter.
Arter og gamle sorter har varierende duft. Roseforedlerne arbeider målbevist for å få få duftegenskapen inn i nye sorter. Her har engelsmennene vært aktive, men tyske, franske og danske foredlere har komet etter.
Rosa Abraham Darby
Helt tilbake til ca 2000 f.kr. fant de ut at utrekk fra rosekronblader kunne ha legende virkning. Etter hvert ble roseolje et dyrbart legemiddel og parfyme. Dette er fortsatt en stor produksjon. Da en vet at en må bruke ca 4000 kg ferske rose-kronblad for å få ca 1 kg roseolje – ja da må den bli kostbar.
Mange sorter har svak eller er helt uten duft. For allergikere kan det være en stor fordel om rosene ikke dufter.
Brynjulv Litlere. BlomsterInfo Våren 2020