Madeira

I godt over 100 år har Madeira vært et populært reisemål for vintertrøtte europeere

Av ole.albert - 02.02.2018

Øya, som ligger drøye 50 mil nord for Kanariøyene, har godt, temperert klima med eviggrønne åssider, en hovedstad som bugner av vakre planter og trær, og er selvsagt kjent for Madeira-vinen.

Madeira er blomsterøya framfor alle. Med en dagtemperatur som varierer mellom 18 og 23 grader gjennom året, bra med nedbør og en lang plantetradisjon, er her mye spennende for alle planteinteresserte. Om Madeira har god temperatur og nedbør for plantene, er her store lokale klimavariasjoner. Dette er en vulkanøy med høye topper og dype daler. På grunn av de globale luftstrømmene er det er mer fuktighet på nord- enn sørsida. Dette gjør at planteutvalget varierer. Det er jo også slik at plantene har sin blomstringsperiode.
Alt dette gjør at naturen forandrer seg mye gjennom året. De fleste trærne og buskene er grønne året rundt. Londonlønn. (Platanus cerifolia) er et unntak. De store trærne i havneområdet i hovedstaden Funchal misser bladene på høsten og kommer tilbake med grønne blad på våren. Med de store lokale klima og høydeforskjellende ser en blomstring hele året, men de fleste plantene har sin blomstringsperiode. Våren fra mars til mai er nok de største blomstringsmånedene. Det er ikke for ingenting at den store blomsterparaden legges til sist i april – først i mai.